Thursday, January 14, 2010

~BersaNGka BaikLaH SesaMa InsaN~


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Dalam kehidupan kita seharian, terkadang tanpa kita sedari diri kita sering berperasangka buruk terhadap sesama insan. Ada saja yang tidak kena pada mata kita... ada sahaja yang ingin kita kritik... Alhamdulillah, pada entri kali ini, ku ingin berkongsi apakah tips2 untuk sentiasa bersangka baik sesama insan...

Sahabat2 yang dikasihi sekalian, inilah dia Nasihat Syeikh Abdul kadir Al Jailani...

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapkan dalam hatimu : "Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu): "Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

Permata: Ya Allah, peliharalah hamba2Mu dari sifat buruk sangka..ampunilah dosa2 kami..bukakanlah pintu rahmatMU...Ambillah kami dalam keadaan beriman padaMU ya Rabb..Amin ya Rabbal 'Alamin...

No comments:

Post a Comment

~WaRkaH Buat Kalian~