Tuesday, January 12, 2010

~ 4 KuNci KebaHaGiaaN~

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Alhamdulilllah...pertama dan selamanya marilah kita panjatkan puji dan syukur pada pemilik hati2 kita, pemilik sekalian alam yakni Rabbul Jalil...Selawat dan salam buat Rasulullah SAW, ahli keluarga baginda, para sahabat dan para tabi'-tabi'in semuanya...

Hari ni sibuk sangat..boleh kata sejak menjejakkan kaki semula ke kampus ni sibuk je memanjang...ada sahaja tugasan yang menanti... Namun ku gagahkan jua untuk menjeguk laman ini dan seterusnya mengisinya dengan sedikit pengisian...

La ni cek nak sambung lagi berkenaan kebahagiaan..hee bahagia..bahagia..dan bahagia..

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:":Empat perkara yang membawa kebahagiaan iaitu wanita yang solehah, rumah yang luas, jiran yang baik dan kenderaan yang selesa.!" Riwayat Ibnu Hibban

Huraian :
i) Kehidupan yang selesa adalah suatu bentuk kehidupan yang dialu-alukan oleh Islam di mana kehidupan yang sempurna memerlukan empat elemen asas yang penting iaitu:

a) Wanita yang solehah- iaitu isteri yang baik yang dapat menguruskan keluarga dan rumahtangga dengan sempurna.

b) Rumah yang luas yang boleh memberikan keselesaan untuk bermesra dengan keluarga dan anak-anak di samping dapat melapangkan fikiran dengan baik dan tenang.

c) Jiran yang baik kerana jiran merupakan orang yang paling rapat selepas sanak saudara dan keluarga. Jiran yang baik dapat menjamin keharmonian hidup bermasyarakat sehinggakan ikatan kejiranan itu boleh bertukar seakan-akan sebuah kelurga yang kasih-mengasihi dan saling mengambil berat di antara satu sama lain.

d) Kenderaan yang selesa kerana ia memberikan kemudahan dalam segala urusan.

ii) Antara tabiat buruk yang mengancam kebahagiaan hidup ialah berfoya-foya dengan kehidupan mewah, boros harta dan membazir ketika berbelanja. Tabiat ini sering disebut dalam al-Quran sebagai punca kehancuran beberapa umat yang terdahulu.

iii) Kemewahan hidup berbeza antara satu zaman dengan zaman yang lain, mungkin mewah pada suatu ketika dahulu, tidak dianggap mewah pada hari ini, kerana perbezaan masa, suasana dan pendapatan menjadikan ukuran kemewahan turut berbeza.

No comments:

Post a Comment

~WaRkaH Buat Kalian~