Monday, July 13, 2009

MeNangiS...MeNangis...dan MeNanGislaH..!


Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lg Maha Penyayang....
Alhamdulillah...hari ini dapat keputusan MUET..syukur padaNya walaupun tak dapat keputusan yg cemerlang...namun, syukur tetap kupanjatkan padaNya...

Apa khabar kalian? moga sentiasa berada di bawah perlindunganNya...Salam luar biasa bagus dan hebat sekali..(tempias penulisan DR HM TUAH) Moga dikurniakan kesihatan yg baik demi menjalani kehidupan ini...kehidupan yg memerlukan semangat juang yang tinggi..mujahadah yg tinggi...Demi memburu cinta ILahi..Salam Perjuangan!

Jika menangis, apakah punca dan sebabnya?hmm...dulu masa zaman sekolah..bila ada program je mesti ada satu malam tu atau pun satu sesi muhasabah...tol tak? masa tu la masing2 "kena basuh". Selalunya mesti akan sentuh perihal dosa an ibubapa..maka mengalirlah air mata bersama penyelesalan...tapi ada je yg tak menangis...ntah la..tidur kot..atau tidak terkesan pada mereka...wallahu a'alam

Menangis adalah fitrah manusia tetapi sebab tangisan akan memberikan harga dan nilai tersendiri. Allah yang menciptakan ketawa dan tangis, malah menciptakan sebab tercetusnya tangisan.

Banyak air mata mengalir di dunia ini. Sumbernya dari mata, mengalir ke pipi terus jatuh ke bumi. Mata itu kecil namun ia tidak pernah kering. Ia berlaku setiap hari tanpa putus-putus. Seperti sungai yang mengalir ke laut tidak pernah berhenti! Kalaulah air mata itu terkepung, seperti air hujan, banjirlah dunia ini. Menurut Ibnul Qayyim ada beberapa jenis tangisan antaranya ialah:

* Menangis kerana kasih sayang dan kelembutan hati.

* Menangis kerana rasa takut.

* Menangis kerana cinta.

* Menangis kerana gembira.

* Menangis kerana menghadapi penderitaan.

* Menangis kerana terlalu sedih.

* Menangis kerana terasa hina dan lemah.

* Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.

* Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.

* Menangis orang munafik - pura-pura menangis.

Ada jenis tangisan nampak biasa sahaja tetapi air mata yang mengalir itu dapat memadamkan api neraka. Ini disahkan oleh Nabi s.a.w dalam satu hadis, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Tidaklah mata seseorang menitiskan air mata kecuali Allah akan mengharamkan tubuhnya dari api neraka. Dan apabila air matanya mengalir ke pipi maka wajahnya tidak akan dikotori oleh debu kehinaan, apabila seorang daripada suatu kaum menangis, maka kaum itu akan dirahmati. Tidaklah ada sesuatu pun yang tak mempunyai kadar dan balasan kecuali air mata. Sesungguhnya air mata dapat memadamkan lautan api neraka.”

Tangisan yang dimaksudkan ialah tangisan kerana takut kepada Allah. Menangis kerana menyesal atas kesalahan dan dosa, malah tangisan takut kepada azab Allah sangat bernilai di sisi-Nya sehingga air mata itu boleh memadamkan api neraka. Salman al-Farisi r.a berkata, sahabat-sahabatku menangis atas tiga perkara, iaitu:
1. Berpisah dengan Rasulullah dan kalangan sahabat.
2. Ketakutan seorang yang perkasa ketika melihat malaikat Israil datang mencabut nyawanya.
3. Aku tidak tahu sama ada aku akan diperintahkan untuk ke syurga atau neraka.


Ada juga jenis air mata yang tidak bernilai di sisi Allah, malah kadangkala mendapat kemurkaan Allah. Antaranya menangis tengok filem Hindi atau drama
serta menangis sehingga meratap dan memukul badan, malah merobek pakaian apabila ada kematian.


Tanda air mata rahmat sebagaimana diterangkan Rasulullah s.a.w dalam sabda yang bermaksud: “Jagalah mayat ketika kematiannya dan perhatikanlah tiga perkara, iaitu.

1. Apabila dahinya berpeluh.


2. Air matanya berlinang.


3. Hidungnya keluar cecair.


Simpanlah air mata tangisan itu semua sebagai bekalan untuk menginsafi segala kecuaian yang melanda diri, segala dosa berbentuk bintik hitam yang menggelapkan hati hingga sukar untuk menerima hidayah dari Allah s.w.t.

Justeru, serulah air mata itu dari persembunyiannya di sebalik kelopak mata, agar ia menitis, membasahi dan mencuci hati, sehingga ia putih kembali dan semoga ia dapat meleburkan dosa dan mendapat keampunan-Nya. Amin Ya Rabbal Alamin...


3 comments:

 1. smga tangisan itu krna muhasabah diri. mengenang dosa2 semlm, menyesalinya dn busaha mperbaiki diri ini..insyaallah

  ReplyDelete
 2. alhamdulillah..

  tahniah ats kejayaan ukhtie. biarla ap pun result, tp bkn cara meniru. he2..

  kta fesi sy dlu, org yg tdk menangis smsa sesi muhasabah bkn makna hatinya sdh keras, akn ttp mgkin pelajar atw peserta sdh biasa dgn sesi tu. stp org ada cra muhasabahnya. mgkin. hu2..

  smga hati ini semakin hari smakin takut kpd Allah.. amiin..

  ReplyDelete
 3. syukran awrapurnama...

  Betul tu, setiap org ada cara tersendiri untuk Muhasabah diri..Terpulanglah pada individu tersebut, yg penting terkesan dalam hati dan terbukti melalui amalan...

  semoga mendapat redha dan hidayah dariNya...

  Ya, semoga hati kita semakin hari semakin kenal Allah maka semakin meningkat rasa taqwa padaNYa dalam diri...amin...

  ReplyDelete

~WaRkaH Buat Kalian~