Wednesday, September 22, 2010

~Petua SeNtiaSa GemBira~


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Apa khabar kalian? masih dalam mood raya? hee raya-raya jugak jangan lupa puasa enam ye...saya yakin dan percaya guru-guru pelatih di seluruh negara semestinya dalam mood assignment.huhu Chayokkk sahabat-sahabat... Diri ini sendiri sebenarnya sangat tension asyik menghadap assignment je... Jadi, ku ambil peluang untuk lari dari assignment jap. Lama da rasanya tak update blog ni..Rasa terpanggil nak post something tuk sekadar perkongsian buat yang sudi ziarah ke laman kesayangan ramai ini. ahaks...

Disini ku ingin kongsikan sedikit petua bagaimana untuk sentiasa gembira. Bak kata orang happy sokmo. Eh iye ke? Ntah. Apa-apa la...

* Jangan ada benci, tak kiralah sama ada pada keluarga, kawan-kawan, bos mahupun guru dan pensyarah. Perasaan benci itu akan merosakkan niat dan keikhlasan anda.

* Jangan terlalu bimbang. Kebimbangan tanpa sebab akan membuatkan kamu sentiasa berada dalam keadaan serba salah, cemas dan tidak tenteram. Buang perasaan demikian. Don't worry be happy! =)

* Hidup secara sederhana adalah tuntutan agama Islam. Kesederhanaan adalah kunci kesempurnaan. Biarpun hidup kamu tidak kaya, tidak mewah, tidak sempurna dan tidak popular tetapi sekurang-kurangnya kamu mempunyai ketenangan di hati.

* Jangan terlalu mengharap. kadang-kadang pengharapan itu akan mengecewakan anda. Belajarlah menerima kenyataan, biarpun kecil tapi bermakna dan jangan terlalu mengharap yang besar dan yang tak mungkin akan menjadi milik kamu.

* Sentiasa bersabar dengan apa jua kerenah dan kelakuan orang di sekeliling kita. Sikap sabar dapat menenangkan jiwa dan hati kita. Sabar juga mendidik kita untuk terus tekun menjalani harri-hari dalam kehidupan yang kita lalui.

Permata : Nampak mudah bukan? tapi ketahuilah nak amalkannya bukan sesuatu yang mudah...Namun jauh dari sudut hati ini ingin melihat kalian semua sentiasa gembira walau di mana jua kalian berada... always remember this: Innallaha ma'anaa...=)

No comments:

Post a Comment

~WaRkaH Buat Kalian~