Wednesday, May 12, 2010

~ ImaN, Awak bercuti Ke? ~


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Iman : Assalamualaikum, bos.
Diri : Waalaikumussalam wbt.lama tak nampak awak.Awak cuti ker?
Iman : Taklah, jabatan kami rasa tuan tak memerlukan kami lagi..
Diri : Laa..kenapa pulak awak cakap camtu? pentadbiran diri saya berterabur sekarang bila jabatan awak takde..
Iman : Takdelah, kami lihat banyak pekerja tambahan tuan ambil.VCD,SMS,TV..jadi kami rasa terpinggir.
Diri : Entahlah, waktu cuti sebulan ni saya tak pernah menggaji mereka.Tapi mereka terlalu rajin buat kerja, bekerja tanpa gaji,tapi banyak gak duit saya habis... entah ar
Iman : Tu sebab, kami agak rasa tuan memencilkan kami. Al Quran, Zikir, mathurat, solat Malam tak boleh bekerja dengan mereka..kami memang tak boleh bercampur dengan mereka..
Diri : Saya tak pernah minta kau bercuti
Iman : Bagaimana kami ingin bekerja sedangkan tuan sudah punya pekerja tambahan? Saya lihat mereka buat tuan gembira..
Diri : Argh, gembira apanya..Berterabur kerja kat pejabat tu!!Tolonglah, bekerjalah dengan saya kembali..
Iman ; Kami sememangnya sudah berkhidmat dengan tuan dari tuan di dalam rahim ibu tuan lagi. Tapi, tuan kadang-kadang mengabaikan kami. Tuan sediakan makanan untuk bos pekerja tambahan, En Dosa, tapi kami, tuan tak sediakan makanan. Kebajikan kami tak terjaga...
Diri : Maafkan saya. kembalilah bekerja dengan saya. Saya janji kebajikan kamu semua saya akan jaga, En Iman.
Iman : Tuan boleh berjanji, tapi CEO kita akan memantau tuan, Dialah Allah. Tuan takkan tak takut menabur janji tapi melupakannya?
Diri : Janganlah menyalahkan saya.
Iman : Tuan perlu sedar, kami hanya bekerja di dalam syarikat yang bersih, dan amanah..Bukanlah saya nak memandang rendah pada jabatan baru En Dosa, tp kami tidak suka cara mereka bekerja. mereka meminggirkan kami..
Diri : Dah awak tak melawan?
Iman : Tuan, bagaimana kami ingin menang? Kami terlalu lemah, sedikit pula tu, kebajikan kami langsung tuan tak jaga.. Sedangkan kami tidak pernah meminta gaji dari tuan.Cuma kami minta disediakan ruang yang bersih dan amanah untuk kami bekerja. salahkah kami meminta yg sedikit?
Diri : Mereka kadang-kadang lebih menggembirakan saya.
Iman : Kalau begitu maafkan kami. Tak dapat rasanya kami bekerja untuk tuan lagi.Tuan perlu memberi kebajikan kepada mereka.Siapalah kami..
Diri : Ehh, jangan..Bekerjalah dengan saya..
Iman : Buanglah pekerja itu..Mereka meminta-minta dari tuan. Tuan perlu berhabis jutaan ringgit untuk mereka. Sedangkan kami, percuma khidmat kami.
Diri : Aduh, mereka pekerja yang menggembirakan saya.Memang kamu percuma, tapi kamu kadang-kadang bising, ini tak boleh, itu tak boleh..saya rimas..
Iman : (senyum sinis)..Maafkan kami tuan..kami minta diri dulu..tak perlulah kami berkhidmat dengan tuan kalau begitu..Kalau tuan perlukan kami, kami sentiasa di sisi..Tuan jangan risau, kami maafkan tuan..
Diri : Jangan pergi..saya sanggup pecat En Dosa..dan ahli jawatankuasanya, vcd, majalah yang melalaikan, dan sbagainya..
Iman : Tuan betul-betul sanggup?
Diri : Ya, saya kelam kabut sekarang..Tak tenang,management berterabur..
Iman : Alhamdulillah..kami free of charge..Tuan takkan rugi, sebaliknya tuan beruntung besar..Silap hari bulan, CEO, Allah kita akan naikkan tuan ke pangkat yang lebih tinggi
Diri : Terima kasih..=) Panggillah ajk kamu bekerja semula. En Iman, saya akan jaga kebajikan kamu, panggillah En mathurat, En Zikir, En Solat,dan semua ahli jabatan kamu ya?
Iman : Alhamdulillah.Moga keuntungan tuan bergada-ganda tahun ini dan seterusnya..
Diri : Terima kasih pegawai kewanganku ..


Permata: Jangan biarkan IMAN bercuti...!

Permata lagi : Ya Allah, Jangan Kau ambil nikmat iman dan islam dari kami. Amin Ya Rabb...

4 comments:

 1. Assalamualaikum..

  Ini ayat sendirikah?
  Sangat menarik dan menusuk-nusuk..
  Terima kasih.. =)

  ReplyDelete
 2. Waalaikumussalam..
  alhamdulillah. itulah yg diinginkan..
  menusuk di hati dan sanubari...
  agar iman dalam diri subur kembali...

  Sama-sama2 (^_^)

  ReplyDelete
 3. Salam,

  Maaf, tapi ini lebih kepada pendapat ana sendiri. Bagi ana iMan itu lebih tinggi daripada apa yang Akak sampaikan. Iman adalah raja dalam jiwa, dialah sultan. Terkadang orang bertanya "kenapa nikmat terbesar adalah iMan dan iSlam, bukannya hidup?". Jawapannya mudah. Andai seribu tahun hidup kita tanpa iMan dan iSlam, tiada nilai apatah terasa nikmat. Tapi, jika kita hidup sesaat dengan penuh kemanisan iMan dan iSlam, kita tidak kisah lagi jika nyawa direnggut ketika itu. Kerana itu, orang yang tiada iMannya sanggup membuang hidup dengan tali gantung, pisau, pil yang terlebih dos dan terjunan daripada bangunan.

  iMan ana egonya tinggi. Tidak sekali menerima teguran bisikan lain. Sering menegur dengan teguran yang pedih. Sering memberi arahan yang gila dek fikiran terasuk nafsu. Andai singgahsananya tercemar, dia sedia berabdikasi. Sifatnya seiras Raja.

  Maaf ini persepsi ana, sorot ana menilai. Terpulang pada Akak mahu menerima atau tidak.

  Wallahu a'lam,
  Wassalam....

  ReplyDelete
 4. assalamualaikum

  cerita yang menarik utk peringatan =)

  terima kasih utk perkongsian

  ReplyDelete

~WaRkaH Buat Kalian~