Sunday, January 23, 2011

~ HarTa puNye PaSai~


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Al kisahnya seorang jutawan telah menulis satu wasiat barang siapa yg mendapat menjaganya di dalam kubur setelah beliau mati nanti akan di warisi separuh dari harta peninggalanya itu. Lalu Ditanya pada anak-anak semua adakah mereka sanggup menjaganya di dalam kubur nanti. Lantas menjawab anak, mana mungkin kami sanggup menjaga mu wahai ayah. Kerana pada masa itu ayah sudah pun menjadi mayat.

Selang keesokan di panggil semua adik beradiknya.dan beliau berkata. Wahai adik-adik ku sekelian sanggupkah kamu menjaga akan daku setelah aku mati nanti.bersama selama 40 hari di dalam kubur yg ku hias indah seperti banglo mewah ini.dan aku juga akan memberi setengah dari harta ku kepada di antara kamu yg sanggup bersama ku. Adik-adiknya pun menjawab. Wahai abang ku adakah engkau sudah gila? mana mungkin manusia sanggup bersama mayat selama itu di atas bumi inikan pula di dalam tanah. Lalu dengan sedih jutawan tersebut membawa diri ke kamarnya. Beliau masih bertegas dengan hajatnya yang ingin di teman di dalam kubur nanti apabila beliau sudah mati nanti. Dipanggil setiausahanya supaya di war-warkan di dalam akhbar dan media akan wasiatnya itu.

Dan akhirnya sampai jugalah hari di mana jutawan tersebut kembali kerahmatullah. Kuburnya dihias indah dan di gali seperti sebuah banglo di dalam tanah yg mempunyai kemudahan harian selama 40 hari. dan pada waktu yg sama seorang tukang kapak yang sangat miskin telah mendengar akan wasiat tersebut lalu di beritahu kepada isterinya apakah aku perlu mengambil kesempatan ini untuk menjadi kaya. Isterinya berkata, wahai suami ku apa la sangat menjaga mayat tersebut selama 40 hari di bandingkan kerja-kerja mu di dalam hutan bertemu harimau dan hantu bajang ketika menebang kayu. lagi pun makanan di sediakan.

Tukang kayu tersebut dengan tergesa-gesalah ke rumah jutawan tersebut untuk memaklumkan kepada waris jutawan tersebut akan niatnya. Keesokan harinya di kebumikanlah jenazah jutawan tersebut walaupun mendapat bantahan dari orang-orang yang tahu akan agama. si tukang kapak tu pun ikut sekali turun ke dalam tanah bersama kapaknya setelah tujuh langkah para hadirin meninggalkan tanah perkuburan maka datanglah munkar dan nakir ke dalam kubur tersebut. Si tukang kapak yang tahu sedikit pasal agama menyedari akan siapa yang hadir itu pun menjauhkan diri dari mayat jutawan tersebut. Terfikir di fikiranya bahawa sudah tiba masanya jutawan tersebut akan di soal oleh munkar dan nakir.

Tetapi sebaliknya yang berlaku. munkar dan nakir telah menuju ke arahnya dan lalu berkata. apa yang kau buat di sini? aku menjaga mayat tersebut selama 40 hari untuk mendapat setengah harta wasiatnya. apa harta yang kau ada sekarang? aku cuma ada sebatang kapak ini sahaja untuk mencari rezeki. dari mana kau dapat kapak ni? aku membelinya lalu hilanglah mungkar dan nangkir di hari pertama di dalam kubur tersebut.

Hari kedua di tanya pula,apa yang kau buat dengan kapak ni? aku menebang pokok untuk di jadikan kayu api untuk di jual

Hari ketiga di tanya lagi pasal kapak tersebut pokok siapa yang kau tebang dengan kapak ni? kat hutan mana ada orang punya pokok adakah kau pasti? lalu hilang lagi munkar dan nakir.

Hari ke empat adakah kau potong pokok tersebut dengan kapak ini ukuranya dan beratnya sama untuk di jual? aku potong cincai-cincai je, mana boleh ukur sama rata

Lalu hilang dan muncul munkar dan nakir tersebut selama 39 hari dan soalannya tetap sama berkisarkan kapak tersebut.

Dan di hari terakhir ke 40 datanglah munkar dan nakir sekali lg bertemu dengan tukang kapak tersebut. berkata mungkar dan nakir hari ini hari terakhir aku bersama mu buat seketika tp aku akan bertanya pasal kapak ini.belum sempat mungkar dan nangkir menyoal beliau, si tukang kapak tersebut telah melarikan diri ke atas dan membuka pintu kubur tersebut.lalu di perhatikannya begitu ramai orang sudah menantikan kehadiranya untuk keluar dari kubur tersebut. si tukang kapak tersebut dengan tergesa-gesa keluar dan meninggalkan mereka semua dan sambil berkata ambillah korang semua harta tersebut dan aku tidak menginginkannya lagi.

Sampai di rumah lalu si isteri berkata, wahai suami ku di manakah setengah harta peninggalan jutawan tersebut? Maka jawab si tukang kapak, aku tidak mahukannya lagi..sedangkan harta aku yang ada kat dunia ini hanya kapak. tapi apa yang di soal munkar dan nankir selama 40 hari semuanya hanya pasal kapak ini. apa akan jadi sekiranya harta aku begitu banyak. Bagaimana dapat aku menjawabnya...

Permata: Sahabat...ingatlah..antara persoalan yang akan ditanya oleh Allah di akhirat kelak: Hartamu, dari sumber manakah kamu perolehi? Hartamu, di manakah telah kamu belanjakan?

Permata: Sama2 kita muhasabah diri...

No comments:

Post a Comment

~WaRkaH Buat Kalian~