Thursday, October 1, 2009

~KhaSiaT aYaT KuRSi~

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang....

Alhamdulillah..Puji-pujian hanya bagiMu ya Rabb..Maha suci Engkau yang masih meminjamkan kami jasad dan ruh ini dan dihiasi pula dengan nikmat iman dan islam. Kami bersyukur padaMu ya Rabb..Ya Rasulullah, duhai kekasih Allah... Selawat dan salam buatmu, para sahabat seperjuanganmu, ahli keluargamu yang dikasihi dan para tabi'in.

Sejak beberapa hari ini hujan telah melanda pulau mutiara ini, bukankah hujan itu suatu rahmat. Ya, moga hujan yang turun sejak beberapa hari yang lalu adalah hujan rahmat. Kepada yang basuh baju tapi tak sempat kering dek kerana hujan tu, bawak2 la bersabar ye...hee

Di pagi yang mulia ini, ana mahu kongsikan khasiat ayat kursi yang sering kita baca, ayat yang sering membasahi bibir kita. Ya, ayat ini sememangnya mempunyai banyak khasiat. Ayuh, teruskan pembacaan kalian! InsyaAllah padanya manfaat yang besar. Amin..

Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kebesaran dan kemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s.a.w. dengan segera memerintahkan Zaid b Tsabit menulis serta menyebarkannya.

Bersumberkan Hadis-Hadis ...

* Rasullullah s.a.w. bersabda bermaksud: "Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.

* Sabda baginda lagi; "Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar."

* Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana Dia memelihara Nabi Muhammad SAW.

* Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.

* Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

* Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.

* Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

* Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah-rumah di sekitarnya.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi juga Allah melimpahkan padanya rahmat.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

* Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

* Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya, dari Abdullah bin 'Amr r.a.

Nah, ternyata sungguh hebat sekali kalam dan ayat2 Allah. Ini baru sebahagian daripada khasiatnya. Subhanallah..Justeru itu, marilah kita sama2 mengamalkan ayat kursi ini dalam kehidupan seharian demi mencari mardhatillah.

Sekian sahaja untuk entri kali ini. Moga kunjungan kalian tidak sia2 dan mendapat sedikit manfaat dari perkongsian ana ini. Ilal Liqa'. Wassalam..

No comments:

Post a Comment

~WaRkaH Buat Kalian~